Followers:

Nov 27, 2017

Lima (5) Kubah Menarik di Expo Negaraku 2017

LIMA (5) KUBAH MENARIK DI EXPO NEGARAKU 2017 | Assalamualaikum semua. Siapa tahu berkenaan dengan pameran Expo Negaraku yang sedang berlangsung sekarang di Dataran Merdeka? Untuk makluman anda actually Expo Negaraku ni adalah pameran berskala besar yang membawakan projek-projek infrastruktur dan rancangan pembangunan masa hadapan dalam bentuk interaktif dan informatif. Haaa Ainy pun baru tahu juga berkenaan dengan Expo Negaraku. Alhamdulillah diberikan rezeki masa untuk ke sana minggu lepas dan lihat sendiri apa yang menarik di sana.


Jadi hari ini Ainy nak kongsikan dengan anda apa yang menariknya di Expo Negaraku dan Ainy nak ajak anda juga ke sana sebab serius langsung tak rugi. Malah pameran ni juga bermanfaat untuk semua golongan (muda atau tua). Bila sebut berkenaan dengan pembangunan negara, kadang kita cuma tutup sebelah mata saja. Sebab pada kita tak perlu pun kita ambil tahu. Tapi bila ada pameran sebegini yang memaparkan tentang rancangan kemajuan negara, pada Ainy tak salah kalau kita sekali-sekala sibuk untuk ambil tahu. Dari situ timbulnya rasa SAYANG pada negara sebab kita nampak apa progres dan pembangunan negara untuk kebaikan kita bersama.

Okay di Expo Negaraku ni ada lima (5) bahagian pameran yang diasingkan atau lebih dikenali sebagai kubah. Jadi tiap-tiap kubah ni ada tarikan yang tersendiri. Jadi Ainy mulakan perkongsian dengan tiap-tiap kubah okay supaya anda senang faham. Okay let’s start!

Kubah 1: Tuah Dikongsi Bersama


Ini kubah pertama yang Ainy akan lalui bila beratur di pintu masuk. Kat sini Ainy dipaparkan dengan cerita yang mengisahkan tentang kehidupan seorang perempuan muda bernama Alia. Ainy dapat tengok jalan cerita Alia di skrin besar yang disediakan. Menarik! Tapi siapa Alia ni? Ha yang tu anda kena datang sendiri tengok tau.


Kubah 2: Kemudahan Infrastruktur


Kat kubah kedua ni, antara ruangan pameran yang Ainy palingggg suka. Bayangkanlah Ainy masuk dalam kubah kedua ni, Ainy dipaparkan dengan simulator pembikinan lorong MRT dan SMART. Ainy juga berpeluang untuk rasai sendiri bagaimana buruh kasar yang bersusah payah dalam menyiapkan terowong ni untuk kemudahan kita bersama. Siap disediakan dengan uniform dan topi keselamatan lagi tau.


Selepas tu, terdapat juga simulator MRT yang pada Ainy sangat menarik. Ainy dapat masuk MRT tu dan rasai sendiri bagaimana menaiki MRT. Dah macam naik MRT real punya tau. Memang sangat best!


Terdapat juga simulator kapal terbang dan lain-lain yang boleh Ainy cuba. Bawa anak-anak saudara mesti diorang suka ni.




Kubah 3: Kehidupan & Kesejahteraan


Kubah ketiga ni banyak memaparkan kemudahan seperti hospital, perumahan, penggunaan alat telekomunikasi, tanam-tanaman dan banyakkkk lagi. Di sini Ainy dapat lihat sendiri pelbagai inisiatif yang membantu pertumbuhan ekonomi Malaysia dan secara tak langsung menambahbaik tahap kehidupan dan kesejahteraan rakyat.



Kubah 4: Gaya Hidup Malaysia


Kubah keempat ni pula terdapat air terjun buatan, dapat feeling-feeling seakan menaiki menara PNB118 dan melihat bandaraya Pulau Langkawi dari puncak kereta kabel. Selain tu, Ainy juga berpeluang melihat infrastruktur moden sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan. Dah macam pergi bercuti pula bila masuk ke kubah keempat ni.



Kubah 5: Masa Depan Gemilang


Ini adalah kubah terakhir yang mana Ainy dapa melihat sendiri paparan visual berkenaan dengan masa depan Malaysia. Masa ni rasa kagum sangat dengan tiap perancangan yang sedang dibuat oleh Malaysia. Good job Malaysia!


Menarik tak? Masih belum terlambat tau untuk anda pergi dan lihat sendiri pameran yang Ainy ceritakan tadi. Masuk pula PERCUMA tau. Jadi boleh bawa satu keluarga pergi.

EXPO NEGARAKU
Tarikh: 15 Nov - 15 Dis 2017
Waktu Operasi: 10 pagi - 10 malam
Tempat: Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Untuk info lanjut berkenaan Expo Negaraku, anda boleh layari laman media sosial Expo Negaraku;

Instagram: @exponegaraku
Facebook: /exponegaraku2017

Nov 21, 2017

Dua (2) Tarikan Baru di Lost World of Tambun, Perak


DUA (2) TARIKAN BARU DI LOST WORLD OF TAMBUN, PERAK | Bila sebut saja Lost World of Tambun, mesti anda terbayangkan taman tema yang besar dan menyoronokkan? Tapi sekarang ada dua (2) tarikan baru yang terdapat di dalam Lost World of Tambun yang pasti menamahbahkan keseronokan bila anda berkunjung ke Lost World of Tambun nanti, antaranya:

1) Hippo Kingdom


Hippo Kingdom ni terletak jauh ke dalam sikit berbanding dengan tarikan yang lain sebab ianya terletak di dalam Lost World Adventure Park, bersebelahan dengan glamping. Apa yang menariknya, hippo kat sini diberi nama Juwita. Comel je. Kalau anda nak tengok Juwita ni dengan lebih dekat, anda perlu turun ke bahagian Underwater View (rujuk gambar bawah ni).

Pintu masuk ke Hippo Kingdom.

Laluan nak tengok Juwita secara dekat.

Ini lah Juwita.

Fakta menarik tentang Juwita ni, dia akan naik ke dasar air setiap lima (5) minit sekali untuk bernafas. Lepastu makan sebanyak 15kg sayur-sayuran setiap kali makan dan membuang air besar sebanyak 12kg sehari. MashaAllah punyalah banyak makan. Patutlah badan dia besar gedabak. Haha.

Di dalam Hippo Kingdom ni selain anda boleh tengok Juwita, anda juga boleh tengok haiwan yang lain seperti rusa, buaya dan lain-lain.




Ainy tertarik dengan rusa kat sini sebab rusa tu dibiarkan je bebas berjalan-jalan di dalam kawasan Hippo Kingdom. Jdi pengunjung boleh pegang, bagi makan dan bergambar dengan rusa dengan lebih dekat. Ainy pun tak terkecuali bagi rusa makan walaupun takut-takut. Haha. Tapi jangan risau sebab rusa kat sini memang jinak dan baik-baik semuanya.

Nampak tak posisi Ainy berdiri tu jauh je dari rusa. Tak berani nak dekat. Hehe.

2) Sarapan di Wetland


Selain anda berpeluang untuk sarapan di hotel, anda juga dapat request dengan pihak Lost World of Tambun untuk sarapan di Wetland. Konsep sarapan ni berkonsepkan alam semulajadi sebab dikelilingi dengan gua yang dah bertahun lamanya. Orang kata; back to nature.




Dah lah suasana tenang lepastu menu sarapan pun ala-ala sihat gitu sebab semuanya berkonsepkan sayur dan buah-buahan.




Tak silap Ainy, kalau anda nak buat tempahan sarapan di Wetland ni anda kena ada minimum group dalam 30 orang. Lepastu tempahan sarapan ni dibuka untuk sesiapa saja tak kiralah anda stay kat Lost World of Tambun ataupun tidak. Ha menarik tak?  Dapatlah nikmati udara segar pagi yang nyaman kat sini.

Kedua-dua tarikan ni salah satu (1) usaha pihak Lost World of Tambun untuk memberikan yang terbaik buat semua pengunjung yang ke sini. Bila ada merancang untuk ke sini suatu hari nanti, pastikan yang anda tak terlepas peluang untuk terokai Hippo Kingdom ni okay. Rugilah datang tapi tak cover semua tempat kan?

Moga entry Ainy ni bermanfaat. Terima kasih sudi baca blog Ainy.

Nov 13, 2017

Staycation yang Penuh Aktiviti Menarik di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


STAYCATION YANG PENUH AKTIVITI MENARIK DI DE PALMA ECO RESORT, KUALA SELANGOR | Assalamualaikum semua. Baru-baru ni Ainy berpeluang staycation di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor. Kenapa Ainy pilih De Palma Eco Resort, Kuala Selangor sebab memang Ainy nak 'lari' jauh sikit dari kesibukan kota. Jadi memang sesuai sangat Ainy pilih De Palma Eco Resort kat Kuala Selangor ni sebab konsep resort ni pun 'back to nature'.

Dalam banyak-banyak jenis chalet dan vila yang ada di De Palma Eco Resort ni, Ainy pilih chalet sebab lebih privacy. Chalet pun jenis sebiji-sebiji macamtu tapi bersebelahan. Tak silap Ainy ada 48 chalet dan 12 vila kat sini dengan rekaan dalamnya yang moden. Nampak je luar macam biasa tapi bila masuk dalam, rasa selesa sangat.






Kemudahan di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


Selain dengan kemudahan dalam bilik yang serba lengkap, di dalam kawasan De Palma Eco Resort ni juga ada kemudahan seperti;

1) Surau


Setiap waktu solat, akan ada imam yang laungkan azan. Memang muslim friendly sangat kat sini. Lepastu kita boleh solat berjemaah sekali dengan ima. Kebiasaanya memang ramai jugalah yang sertai solat berjemaah di kalangan tetamu dan juga di kalangan pekerja resort sendiri.

2) Swimming Pool


Selain tu untuk sesiapa yang bawa anak-anak, boleh mandi-manda kat swimming pool di sini. Swimming pool pula besar lepastu ada dua (2) bahagian; untuk dewasa dan kanak-kanak. 



3) Restoran


Ini tempat yang Ainy paling suka sebab restorannya besar dan boleh muat dalam 150 orang dalam satu-satu masa. Lepastu menu makan pagi pun banyak dan sedap. Ainy tengah taip ni pun sambil teringat menu kat sana. Dari dessert, air, menu utama semuanya sedap. Ainy makan bertambah ha tiap hari.




Aktiviti yang Boleh di Buat di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor


Semasa Ainy ke sana, Ainy berpeluang cuba banyakkk aktiviti menarik di dalam De Plama Eco Resort tu sendiri. Pendek kata; tak bosan langsung masa Ainy pergi tu sebab banyak rupanya aktiviti menarik yang boleh dibuat, antaranya;

1) Menunggang Kuda


Ini pertama kali dalam seumur hidup Ainy cuba tunggang kuda. Takut juga pada awalnya tapi bila dah satu (1) pusingan, alhamdulillah dah boleh biasakan diri. Mereka ada dalam dua (2) ekor kuda; 1 kecil dan 1 lagi yang jenis besar sikit. Yang kecil tu sesuailah untuk bagi anak-anak kecil tunggang dan Ainy cuba naik yang besar.



2) Zumba


Zumba ni pula ada dibuat setiap hari Ahad dan dibuka kepada semua. Constructor dari luar dijemput khas untuk lead zumba yang disediakan. 



3) Tele-match





4) Team Building



Menarik kan? Dan sebenarnya ada banyak lagi aktiviti menarik yang dapat dibuat di De Palma Eco Resort, Kuala Selangor ni tapi ini antara sebahagian darinya yang Ainy sempat cuba. Apa pun pada pendapat peribadi Ainy sendiri, percutian / staycation di De Palma ni sangat-sangat best. Tenang sebab jauh dari kota tapi tak sunyi sebab terisi dengan banyak aktiviti menarik. InsyaAllah sekiranya direzekikan masa Ainy akan datang lagi nanti.

Bagi anda yang sukakan penginapan dan suasana yang seperti ini atau sedang mencari lokasi untuk team-building, Ainy cadangkan better ke sini. Hari-hari anda terisi dengan aktiviti yang menarik dan mencabar. InsyaAllah.

Terima kasih kerana membaca. 😅