Followers:

May 23, 2017

Media Prima Digital: Kempen #SeringgitSeribuKebaikan Dilancar beri Peluang Rakyat Malaysia Kongsi Rezeki

Baru-baru ini di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) turut melancarkan kempen kebajikan yang diberi nama Kempen #SeringgitSeribuKebaikan. Kempen ini sebenarnya dilancarkan bagi memberi ruang kepada rakyat Malaysia untuk berkongsi rezeki dengan memberikan sumbangan ikhlas serendah RM1, RM3, RM5 dan RM10. Mungkin nilainya kecil pada mata kita tapi besar pada mata mereka yang memerlukan.

Antara gambar sesama sesi Q&A di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan dan juga pelancaran Kempen #SeringgitSeribuKebaikan
Untuk makluman, hasil sumbangan yang korang dermakan itu akan digunakan untuk membiayai hidangan berbuka puasa untuk 4 buah rumah kebajikan terpilih sepanjang Ramadhan yang akan datang. Dengan mengambil konsep makanan sebagai keperluan asas setiap insan, #SeringgitSeribuKebaikan mahu memberi peluang kepada anak-anak ini untuk turut sama menikmati juadah istimewa yang akan disediakan oleh 20 restoran dan food truck terpilih. Apa yang menariknya, setiap rumah kebajikan yang terpilih akan menerima tajaan hidangan berbuka puasa selama 5 hari iaitu bermula hari Isnin sehingga Jumaat, selama 4 minggu sepanjang Ramadhan.

Selain itu, skuad #SeringgitSeribuKebaikan akan ke negeri Terengganu dan Johor bagi menyampaikan sumbangan dari kempen #SeringgitSeribuKebaikan ini ke 2 buah rumah kebajikan terpilih di negeri tersebut pada 3 dan 10 Jun 2017. Allahu Ainy dapat rasakan kegembiraan di wajah anak-anak ini bila dirai dengan makanan yang sedap-sedap berbuka nanti.

Kepada korang yang nak berkongsi sedikit rezeki yang korang ada, boleh gunakan 2 cara ini:

1) Aplikasi JJCM
2) Laman sesawang; www.CJWowShop.com.my

Cari poster ini di laman sesawang www.CJWowShop.com.my dengan tajuk; Tabung Ramadhan JJCM. Selepas tu korang follow je step-step yang ditunjukkan kat situ okay. Senang je.
Selain itu, Ainy dapat tahu yang pihak Mamee Double Decker juga bermurah hati menyumbang barangan Mamee untuk anak-anak bertuah terpilih nanti. Alhamdulillah. Kempen ini sebenarnya telah berlangsung dari 1 Mei haritu dan akan tamat pada 31 Mei 2017. Jadi sementara masih sempat ni, jom sama-sama kita menyumbang. Moga Allah kira. Amin.

May 22, 2017

Media Prima Digital: Lancarkan Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) untuk Pencinta Makanan


Dialog 'nak makan mana?' dan akhirnya berakhir dengan 'tak tahu' selalu sangat terjadi antara Ainy dan kawan-kawan. Selalu saja pening dan tak tahu nak makan kat mana tiap kali keluar. Tapi dengan pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) baru-baru ni, semuanya jadi lebih mudah. Masalah tak tahu nak makan mana akhirnya berjaya diselesaikan. Chewahh.

Gambar semasa Majlis Pelancaran Jalan Jalan Cari Makan dari jurucakap JJCM, Abang Naz dan pengurus produk aplikasi JJCM, Li Ee Kee.

Gambar di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Kalau korang nak tahu aplikasi ini dilancarkan dengan beberapa fungsi baru yang pastinya memberikan pengalaman unik buat pencinta makanan seperti Ainy. Sangat user friendly! Jadi sesiapa yang belum download aplikasi JJCM ni, pergi download sekarang okay sebab aplikasi ni sangat membantu untuk mendapatkan senarai restoran yang korang nak makan mengikut jenis menu yang korang suka.

CARA DOWNLOAD APLIKASI JJCM

1) Pertama kali korang kena download dulu aplikasi JJCM ni di App Store atau Google Play korang. Ha pergi download SEKARANG!

2) Buka aplikasi JJCM dan rajinkan diri membaca demo yang diajarkan seperti gambar yang Ainy paparkan kat bawah ni.


3) Lepastu korang boleh pilih nak 'daftar masuk' atau 'terus melayari aplikasi ini' tanpa mendaftar masuk. Ha ni untuk sesiapa yang malas nak daftar masuk lah kan. Tapi Ainy sarankan korang daftar sebab akan ada banyak features yang korang boleh guna dalam aplikasi JJCM ni kalau korang daftar masuk. Jadi sila rajinkan diri korang ya. Jangan malas-malas. He2.

4) Selepas dah daftar masuk, korang boleh pilih radius kawasan yang korang tinggal. Contohnya korang tinggal di kawasan Selangor, jadi di bahagian 'Lokasi' korang klik 'Selangor'. Lepastu korang boleh pilih jenis makanan yang korang teringin nak makan seperti western, malay food atau apa sahaja. Nanti aplikasi JJCM ni akan paparkan beberapa cadangan restoran mengikut jenis pilihan yang korang dah buat.


Ha senang kan? Lepasni tak payah dah nak pening-pening fikir nak makan apa dan di mana. Aplikasi JJCM boleh bantu korang dan juga Ainy yang pencinta makanan atau dengan kata lainnya; kuat makan. Haha.

FUNGSI BARU APLIKASI JJCM

1) Paparan tawaran diskaun dan potongan hebat
Korang boleh dapatkan diskaun sehingga 70% bagi restoran terpilih menerusi paparan 'Offpeak Deals' yang akan dikemaskini setiap hari. Secara tak langsung korang juga boleh berjimat dengan potongan hebat yang dibuat. Pendek kata nak makan banyak tapi nak bajet-bajet. Sesuai sangat lah ni untuk orang macam Ainy. Haha.

2) Tempahan restoran
Selain itu, korang juga boleh membuat tempahan restoran yang korang suka menerusi kerjasama Media Prima Digital bersama Offpeak. Dengan hanya beberapa langkah, korang tak perlu lagi beratur panjang dan menunggu lama untuk menikmati hidangan kesukaan di restoran kegemaran korang. Korang hanya perlu memasukkan nombor telefon, tetapkan tarikh, masa dan bilangan pengunjung, korang akan diberi pengesahan tempahan melalui emel. Menarik kan? Segalanya jadi lebih mudah dengan aplikasi JJCM tau.

3) Tiada caj tambahan
Apa yang menariknya, dengan pelbagai fungsi yang memudahkan di aplikasi JJCM ni korang tak dikenakan caj tambahan langsung. Semuanya PERCUMA! Korang cuma bayar apa yang korang makan sahaja.

4) Rekaan grafik yang lebih menarik
Selain tu, aplikasi JJCM diberi nafas baru dengan rekaan grafik yang lebih menarik dan mesra pengguna. Dengan transformasi 360 darjah, aplikasi JJCM nampak lebih segar dengan wajah baru.

5) Boleh berinterasi sesama pencinta makanan
Setiap pengguna yang mendaftar akaun boleh memuat naik sebarang komen dan cadangan mengenai restoran / tempat makan yang dikunjungi. Pendek kata, seperti; dari pencinta makanan untuk pencinta makanan. Haaaa menarik kan sebab dapat berkongsi-kongsi idea dan menerima maklumat dari pencinta makanan seperti korang juga. Dan sebab itulah aplikasi JJCM mewujudkan ruangan komen dan cadangan bagi membawakan interaksi antara pengguna selain membolehkan korang melihat apakah ulasan pengguna lain mengenai sesuatu restoran yang mereka pernah pergi.

6) Fungsi carian mengikut radius kawasan
Selain itu, fungsi carian berdekatan juga membolehkan korag melihat senarai restoran yang berhampiran dengan kedudukan GPS korang. Contoh; sekiranya korang berada di Damansara, fungsi ini akan memaparkan senarai restoran pilihan JJCM yang berada dalam radius Damansara. Ha jadi pencarian restoran pilihan jadi lebih mudah.

Apa yang lagi menarik, aplikasi JJCM tidak hanya terhad kepada restoran yang dikunjungi produksi rancangan Jalan Jalan Cari Makan sahaja tau tapi pasukan editorial aplikasi JJCM juga akan pergi ke restoran-restoran lain yang dicadangkan orang ramai. Pasukan editorial JJCM akan ke seluruh negara bagi mencari makanan-makanan unik dan menarik untuk dicadangkan kepada pengguna aplikasi JJCM.

Ainyy Zain di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Menarik kan? Dah sekarang boleh pergi download aplikasi JJCM di telefon korang. Ikut step yang Ainy ajarkan kat atas tu okay. Terima kasih kerana sudi membaca. Moga bermanfaat.

May 11, 2017

Perhentian Kravers: Tawar Pakej Percutian Murah ke Pulau Perhentian


Bila sebut saja Pulau Perhentian, semua orang dah mula terbayangkan air nya yang kebiruan, pantai yang bersih dan pemandangan yang menarik. Ainy juga tak terkecuali. Memandangkan minggu ni Ainy dan team Ainy akan ke sebuah pulau jadi Ainy tertarik nak kongsikan Pakej Murah ke Pulau Perhentian dari agensi pelancongan Perhentian Kravers.

Perhentian Kravers menawarkan pakej percutian untuk orang ramai terutamanya kepada pelancong dari dalam negara dan kini terbuka kepada setiap individu, keluarga mahupun badan korporat di Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia. Apa yang menariknya, destinasi percutian yang ditawarkan akan meliputi Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Dua-dua terus dapat cover tau!

Pakej percutian yang ditawarkan oleh Perhentiankravers akan pastinya menjadi sebuah kenangan manis yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh para pengunjung setelah berseronok menikmati keindahan alam serta ketenangan laut Cina Selatan yang terbentang luas dan aman serta di penuhi dengan pelbagai hidupan laut yang berwarna-warni serta pemandangan yang memukau di sepanjang percutian mereka.

Selain itu, Perhentiankravers juga telah berusaha dengan jayanya dalam mengatur tentatif program yang menarik serta bersesuaian kepada para pengunjung yang hadir. Ini bagi memastikan percutian para pengunjung tidak disia-siakan dan dimanfaatkan dengan sebaiknya bermula dari langkah pertama pengunjung memijakkan kaki mereka di pantai berpasir putih dan lembut di Pulau Perhentian.

Bagi keselesaan dan ketenangan para pengunjung dalam merancang percutian mereka, Perhentiankravers telah menyediakan beberapa jenis pakej yang mana para pengunjung boleh membuat pilihan mengikut kepada cita rasa, kesesuaian dan “budget”masing-masing kerana pada Perhentiankravers, semua orang mampu untuk merasai percutian idaman mereka. Disamping itu juga, Perhentiankravers juga boleh mengaturkan sebarang percutian atau program yang perlu di “taylor-made” megikut kepada kehendak dan kesesuaian pengunjung. Ha menarik tak? Korang ada duit ke tak ada duit ke, semua boleh bercuti. Boleh pilih saja pakej-pakej yang ditawarkan mengikut bajet korang.

Bersama Perhentiankravers, korang akan dilayan dengan baik dari proses tempahan sehinggalah korang sampai ke jeti Kuala Besut untuk memulakan perjalanan ke Pulau Perhentian.

bot laju Perhentiankravers.

Untuk makluman korang, Perhentiankravers merupakan satu-satunya bot di Pulau Perhentian yang dicat dan dihias cantik. Sudah pasti korang akan teruja melihat bot jerung ini tiba di jeti Kuala Besut untuk menjemput korang dan para pengunjung yang lain ke Pulau Perhentian. Dengan kekuatan enjin 250 kuasa kuda, korang akan meluncur laju membelah lautan dan akan tiba di Pulau Perhentian dalam tempoh 20-30 minit sahaja.

Setibanya pula di Pulau Perhentian, korang akan dibantu oleh krew Perhentiankravers bagi proses check-in dan penyimpanan barang sementara menunggu waktu check-in di resort mahupun chalet mengikut jenis pakej yang korang ambil.


Kat bawah ni, Ainy nak terangkan berkenaan dengan tentatif program selama tiga (3) hari korang ke Pulau Perhentian bersama Perhentiakravers.

HARI PERTAMA:

Perhentiankravers akan membawa korang mendaki tempat yang menjadi tumpuan ramai iaitu kincir angin. Pendakian ini akan mengambil masa sekitar 40 minit untuk ke puncak dan 40 minit untuk menuruni bukit. Bagi yang tak pernah hiking, jangan risau kerana Perhentiankravers menyediakan khidmat 'guide' sebagai penunjuk aras dan membantu sepanjang pendakian. Selain itu, Perhentiankraver juga sangat prihatin dengan menyediakan peralatan 'first aid kit' yang lengkap beserta dengan walkie-talkie bagi memudahkan komunikasi antara korang dengan 'guide' sekiranya terdapat sebarang permasalahan. Aktiviti pendakian ini memerlukan sedikit kekuatan fizikal dan mental tapi sebaik sahaja korang tiba di puncak segala penat lelah korang akan hilang kerana pemandangan di atas puncak yang indah dan mendamaikan pada ketinggian 150 meter dari paras air.



Selepas pendakian berakhir sekurang-kurangnya jam 4 petang, korang bebas melakukan aktiviti lain seperti berkayak, mandi pantai dan lain-lain.

HARI KEDUA:

Antara hari-hari yang dinantikan oleh para pengunjung yang menyertai pakej Perhentiankravers, adalah hari kedua kerana korang akan di bawa untuk snorkeling ke lima (5) lokasi di Pulau Perhentian Besar dan Kecil. Aktiviti snorkeling ini bermula jam 10.30 pagi hingga jam 5 petang yang mana Perhentiankravers juga menyediakan hidangan makan tengahari untuk korang ketika berehat di Kampung Nelayan.

Bagi yang pertama kali snorkeling, korang tak perlu risau kerana Perhentiankravers sangat menitikberatkan keselamatan sepanjang sesi snorkeling. Korang akan diberikan dengan kelengkapan snorkeling yang selengkapnya supaya keselamatan korang terjamin disamping dapat menikmati keseronokan snorkeling pada tahap yang semaksima mungkin.


Apa yang menariknya, Perhentiankravers menyediakan perkhidmatan 'snorkeling guide' profesional yang akan memantau dan melayani korang sepanjang trip. 'Snorkeling guide' yang bertugas juga adalah 'underwater photographer' yang akan merakam gambar-gambar semasa korang snorkeling di Pulau Perhentian.

Antara tempat snorkeling yang bakal korang pergi adalah:
1) Turtle Beach atau Tiga Ruang
2) Turtle Point
3) Shark Point
4) Kampung Nelayan (rehat/solat/makan tengahari)
5) Lighthouse
6) Romantic Beach

'fish feeding' di Turtle Beach
berenang secara dekat bersama penyu di Turtle Point.
aksi mendebarkan 'snorkeling guide' bersama jerung di Shark Point.
Kampung Nelayan di mana korang akan berhenti makan tengahari, solat dan rehat.
Lompatan dari ketinggian 10 meter dari Lighthouse dan di sini juga terletaknya coral yang paling cantik di Pulau Perhentian.
Lokasi terakhir iaitu Romantic beach yang mana di sini korang boleh mandi manda dengan kedalaman air paras pinggang.
Di Romantic Beach juga terkenal dengan Nemo dan juga 'Baby Stringray'.
Selesai sesi snorkeling, korang akan dibawa menikmati keindahakan matahari terbenam yang sunggub mendamaikan dengan berlatar belakangkan langit dan lautan seluas saujana membiru kekuningan emas. Bestnya! Dapat snorkeling, lepastu dapat tengok sunset.


Mengikut pada pakej yang korang ambil, Perhentiankravers juga ada menyediakan hidangan 'barbeque' sebagai juadah istimewa makan malam di Pulau Perhentian.

Antara menu makan malam.
Selesai makan makan, korang boleh ambil peluang berjalan-jalan ke Longbeach yang mana terdapat pelbagai hiburan muzik dan persembahan api di sana. Ini kerana Longbeach sangat terkenal dengan satu-satunya 'Night Life and Beach Party' di Pulau Perhentian.

Suasana kemeriahan persembahan api di Longbeach.

HARI KETIGA:

Pada hari terakhir adalah hari korang bertolak pulang ke destinasi masing-masing. Tapi yang menariknya kalau korang ambil pakej dari Perhntiankravers, korang boleh pilih masa jadual bot. Ini kerana Perhentiankravers menyediakan 3 kali perjalanan bot iaitu pada jam 8 pagi, 12 tengahari dan 4 petang. Jadi kalau korang yang masih belum puas berjalan-jalan di Pulau Perhentian boleh mengambil perjalanan bot yang lambat sedikit. Bolehlah beraktiviti lagi di Pulau Perhentian sebelum balik kan.

Setibanya di jeti Kuala Besut, korang berkesempatan membeli belah cendemata di yang dijual di sepanjang jeti. Boleh bawa balik untuk keluarga dan kawan-kawan. Bagi yang menaiki bas pula, Perhentiankravers menyediakan ruang rehat atau 'lounge' di ruang pejabat Perhentiankravers yang terletak berhampiran dengan jeti sementara menunggu ketibaan bas.


Hah menarik tak? Ainy ni ha rasa nak pergi sekarang juga ke Perhentian. He2. Takpe sabar dulu Ainy, tunggu hari Ahad nanti. InsyaAllah. Apa-apa pun Perhentiankravers menjanjikan suatu pengalaman percutian yang menyeronokkan untuk korang. Pendek kata; 'value of money'. Untuk makluman korang juga, musim bagi percutian di Pulau Perhentian bermula pada bulan Februari sehingga Oktober dan selebihnya ditutup kerana angin monsoon yang melanda pulau. Oleh itu, Ainy sarankan korang untuk membuat tempahan seawal mungkin bagi mengelakkan bilik penuh dan lain-lain. Ha maklumat lanjut berkenaan pakej, korang boleh hubungi terus pihak Perhentiankravers okay.

PERHENTIANKRAVER TRAVEL & TOURS SDN BHD
Hotline: 019-910 0986
Instagram: @perhentiankravers
Facebook: Perhentian Kravers
Emel: hai.perhentiankravers@gmail.com

Pakej Perhentian
Pakej Pulau Perhentian 
Pakej Pulau Perhentian Murah
Pakej Pulau Perhentian 2017
Pakej Pulau Perhentian Kecil 
Pakej Murah Pulau Perhentian 

Bercuti di Pulau Perhentian 
Pulau Perhentian Kecil 
Pulau Perhentian Besar 
Perhentian Island 
Perhentian Islands
Pulau Perhentian 
Perhentian Kecil

Pakej 3 hari 2 malam Pulau Perhentian 
Pakej Bajet Perhentian 2017
Pakej Percutian Pulau Perhentian
Pakej Honeymoon di Pulau Perhentian
Pakej Pulau Perhentian untuk 2 orang
Pakej Perhentian Berkumpulan 
Promosi Pakej Pulau Perhentian

pulau perhentian package 
pulau perhentian blog
tempat menarik di pulau perhentian
pulau perhentian chalet murah
pulau perhentian hotel
pulau perhentian resort
perhentian islands hotel
perhentian islands how to get there⁠⁠⁠⁠