Followers:

Jun 30, 2017

Peluang Menarik untuk Percutian Yang Seronok


Ada sesiapa yang plan nak pergi holiday dekat utara Malaysia kita ni tak? Ainy memang ada banyak tempat yang Ainy boleh suggest kat korang semua macam alor setaq, sungai petani, langkawi, pulau pinang, tapi kali ni Ainy nak cerita kat korang pasal Bukit Merah. Salah satu resort yang sangat best untuk duduk adalah Bukit Merah Laketown Resort. Haa mesti korang tertanya-tanya apa yang best kat resort ni kan? Ini yang Ainy nak bagitahu so korang baca bebelan panjang Ainy kat bawah ni okay.

kit Merah Laketown Resort ni korang boleh check in pada pukul 3 petang dan check out 12 tengah hari so sama dengan tempat lain juga. Memang best untuk bawak satu family sebab hotel ini ada swimming pool untuk korang yang nak berlatih untuk sukan olimpik nanti ataupun untuk train anak-anak korang jadi anak orang laut. Haha. Kalau tak nak bawak satu family nak pergi sorang-sorang pon tiada masalah sebab tempat ni agak privacy. So korang dapat tenangkan fikiran yang kusut sebab Ainy faham, dalam dunia yang moden ni korang kena kerja kuat. So tempat ni boleh dikatakan tempat untuk dapatkan semangat semula nak harung rintangan hidup ini.


Kalau korang ada plan nak buat event untuk syarikat korang juga boleh sebab ada facilities yang banyak dan sesuai untuk aktiviti yang korang plan nak buat. Function room dia ada pelbagai jenis, kot-kot ada yang nak buat meeting ke dan sebagainya. Kalau masuk group mesti dapat harga yang best dari pihak hotel. Tempat ni sangat menyenangkan, jauh dari kesibukan bandar, so rasa ala-ala nak duduk luar bandar boleh jadikan ini salah satu port korang untuk bercuti. Haa siapa kata tak boleh bercuti dalam negara kan? Hehe.

Staff kat sini memang tiptop, memang ada review yang menarik, diorang memang mementingkan keselesaan korang, dan akan buatkan korang tak dapat nak komplen. Betul Ainy tak tipu! Servis memang tip top sesuai dengan nama gahnya di mulut setiap orang Malaysia. Kaunternya pulak dibuka 24 jam sehari so kalau korang nanti terkunci bilik korang pukul 3 pagi jangan segan silu untuk kacau orang kat kaunter, diorang memang akan dapat tolong korang setelkan masalah tu nanti. Cuma Ainy nak pesan kalau nak keluar tu tolonglah bawak kunci sekali ya.



salah satu view dalam bilik yang nampak mewah.
view dari balkoni bilik. privacy kan? alaahh ini yang buat Ainy nak pergi lagi sekali ni.
Kalau plan nak duduk lama sikit tapi tak nak bawak banyak baju jangan risau sebab kat sini ada laundry service. Nak hantar dry cleaning pon boleh. Bilik pula ada aircon, bagi untuk sesiapa yang tak tahan sejuk boleh adjust temperature aircon tu. Ada fridge, pengering rambut bagi korang yang rambut susah nak kering, TV dan shower untuk keselesaan korang. Selain tu kat Bukit Merah Laketown Resort ni juga ada waterpark, memang sesuai kalau korang nak bawak anak-anak. Parking pun confirm tak perlu nak rebut dengan orang lain sebab memang cukup untuk penginap resort unless satu bilik bawak 10 kereta haa yang tu Ainy susah sikit nak cakap.


Kat sini juga ada restoran untuk korang cari tempat nak penuhkan selera korang. Nak bawak maggi pon tiada masalah, nak makan kat restoran pon Ainy tak marah. Internet no worries sebab ada Wifi kat sini, kalau nak cucuk duit ada juga ATM yang berdekatan. Kalau korang nak jalan jauh sikit, korang boleh pergi ke Zoo Taiping yang ada Night Safari lebih kurang dalam 18km dari tempat korang stay ni. So kalau rasa-rasa dah boring bolehlah try night safari, lawat zoo pada waktu malam. Wahh best tu! Resort ini juga mesra OKU so boleh bawak family, kawan yang OKU untuk bercuti sekali. Kat Traveloka korang boleh find the best price of Bukit Merah Laketown Resort dan Ainy jamin korang takkan menyesal. Kot-kot ada rezeki korang untuk dapat bilik yang murah mana tahu la kan.

Moga membantu dan terima kasih kerana sudi membaca.

May 23, 2017

Media Prima Digital: Kempen #SeringgitSeribuKebaikan Dilancar beri Peluang Rakyat Malaysia Kongsi Rezeki

Baru-baru ini di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) turut melancarkan kempen kebajikan yang diberi nama Kempen #SeringgitSeribuKebaikan. Kempen ini sebenarnya dilancarkan bagi memberi ruang kepada rakyat Malaysia untuk berkongsi rezeki dengan memberikan sumbangan ikhlas serendah RM1, RM3, RM5 dan RM10. Mungkin nilainya kecil pada mata kita tapi besar pada mata mereka yang memerlukan.

Antara gambar sesama sesi Q&A di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan dan juga pelancaran Kempen #SeringgitSeribuKebaikan
Untuk makluman, hasil sumbangan yang korang dermakan itu akan digunakan untuk membiayai hidangan berbuka puasa untuk 4 buah rumah kebajikan terpilih sepanjang Ramadhan yang akan datang. Dengan mengambil konsep makanan sebagai keperluan asas setiap insan, #SeringgitSeribuKebaikan mahu memberi peluang kepada anak-anak ini untuk turut sama menikmati juadah istimewa yang akan disediakan oleh 20 restoran dan food truck terpilih. Apa yang menariknya, setiap rumah kebajikan yang terpilih akan menerima tajaan hidangan berbuka puasa selama 5 hari iaitu bermula hari Isnin sehingga Jumaat, selama 4 minggu sepanjang Ramadhan.

Selain itu, skuad #SeringgitSeribuKebaikan akan ke negeri Terengganu dan Johor bagi menyampaikan sumbangan dari kempen #SeringgitSeribuKebaikan ini ke 2 buah rumah kebajikan terpilih di negeri tersebut pada 3 dan 10 Jun 2017. Allahu Ainy dapat rasakan kegembiraan di wajah anak-anak ini bila dirai dengan makanan yang sedap-sedap berbuka nanti.

Kepada korang yang nak berkongsi sedikit rezeki yang korang ada, boleh gunakan 2 cara ini:

1) Aplikasi JJCM
2) Laman sesawang; www.CJWowShop.com.my

Cari poster ini di laman sesawang www.CJWowShop.com.my dengan tajuk; Tabung Ramadhan JJCM. Selepas tu korang follow je step-step yang ditunjukkan kat situ okay. Senang je.
Selain itu, Ainy dapat tahu yang pihak Mamee Double Decker juga bermurah hati menyumbang barangan Mamee untuk anak-anak bertuah terpilih nanti. Alhamdulillah. Kempen ini sebenarnya telah berlangsung dari 1 Mei haritu dan akan tamat pada 31 Mei 2017. Jadi sementara masih sempat ni, jom sama-sama kita menyumbang. Moga Allah kira. Amin.

May 22, 2017

Media Prima Digital: Lancarkan Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) untuk Pencinta Makanan


Dialog 'nak makan mana?' dan akhirnya berakhir dengan 'tak tahu' selalu sangat terjadi antara Ainy dan kawan-kawan. Selalu saja pening dan tak tahu nak makan kat mana tiap kali keluar. Tapi dengan pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) baru-baru ni, semuanya jadi lebih mudah. Masalah tak tahu nak makan mana akhirnya berjaya diselesaikan. Chewahh.

Gambar semasa Majlis Pelancaran Jalan Jalan Cari Makan dari jurucakap JJCM, Abang Naz dan pengurus produk aplikasi JJCM, Li Ee Kee.

Gambar di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Kalau korang nak tahu aplikasi ini dilancarkan dengan beberapa fungsi baru yang pastinya memberikan pengalaman unik buat pencinta makanan seperti Ainy. Sangat user friendly! Jadi sesiapa yang belum download aplikasi JJCM ni, pergi download sekarang okay sebab aplikasi ni sangat membantu untuk mendapatkan senarai restoran yang korang nak makan mengikut jenis menu yang korang suka.

CARA DOWNLOAD APLIKASI JJCM

1) Pertama kali korang kena download dulu aplikasi JJCM ni di App Store atau Google Play korang. Ha pergi download SEKARANG!

2) Buka aplikasi JJCM dan rajinkan diri membaca demo yang diajarkan seperti gambar yang Ainy paparkan kat bawah ni.


3) Lepastu korang boleh pilih nak 'daftar masuk' atau 'terus melayari aplikasi ini' tanpa mendaftar masuk. Ha ni untuk sesiapa yang malas nak daftar masuk lah kan. Tapi Ainy sarankan korang daftar sebab akan ada banyak features yang korang boleh guna dalam aplikasi JJCM ni kalau korang daftar masuk. Jadi sila rajinkan diri korang ya. Jangan malas-malas. He2.

4) Selepas dah daftar masuk, korang boleh pilih radius kawasan yang korang tinggal. Contohnya korang tinggal di kawasan Selangor, jadi di bahagian 'Lokasi' korang klik 'Selangor'. Lepastu korang boleh pilih jenis makanan yang korang teringin nak makan seperti western, malay food atau apa sahaja. Nanti aplikasi JJCM ni akan paparkan beberapa cadangan restoran mengikut jenis pilihan yang korang dah buat.


Ha senang kan? Lepasni tak payah dah nak pening-pening fikir nak makan apa dan di mana. Aplikasi JJCM boleh bantu korang dan juga Ainy yang pencinta makanan atau dengan kata lainnya; kuat makan. Haha.

FUNGSI BARU APLIKASI JJCM

1) Paparan tawaran diskaun dan potongan hebat
Korang boleh dapatkan diskaun sehingga 70% bagi restoran terpilih menerusi paparan 'Offpeak Deals' yang akan dikemaskini setiap hari. Secara tak langsung korang juga boleh berjimat dengan potongan hebat yang dibuat. Pendek kata nak makan banyak tapi nak bajet-bajet. Sesuai sangat lah ni untuk orang macam Ainy. Haha.

2) Tempahan restoran
Selain itu, korang juga boleh membuat tempahan restoran yang korang suka menerusi kerjasama Media Prima Digital bersama Offpeak. Dengan hanya beberapa langkah, korang tak perlu lagi beratur panjang dan menunggu lama untuk menikmati hidangan kesukaan di restoran kegemaran korang. Korang hanya perlu memasukkan nombor telefon, tetapkan tarikh, masa dan bilangan pengunjung, korang akan diberi pengesahan tempahan melalui emel. Menarik kan? Segalanya jadi lebih mudah dengan aplikasi JJCM tau.

3) Tiada caj tambahan
Apa yang menariknya, dengan pelbagai fungsi yang memudahkan di aplikasi JJCM ni korang tak dikenakan caj tambahan langsung. Semuanya PERCUMA! Korang cuma bayar apa yang korang makan sahaja.

4) Rekaan grafik yang lebih menarik
Selain tu, aplikasi JJCM diberi nafas baru dengan rekaan grafik yang lebih menarik dan mesra pengguna. Dengan transformasi 360 darjah, aplikasi JJCM nampak lebih segar dengan wajah baru.

5) Boleh berinterasi sesama pencinta makanan
Setiap pengguna yang mendaftar akaun boleh memuat naik sebarang komen dan cadangan mengenai restoran / tempat makan yang dikunjungi. Pendek kata, seperti; dari pencinta makanan untuk pencinta makanan. Haaaa menarik kan sebab dapat berkongsi-kongsi idea dan menerima maklumat dari pencinta makanan seperti korang juga. Dan sebab itulah aplikasi JJCM mewujudkan ruangan komen dan cadangan bagi membawakan interaksi antara pengguna selain membolehkan korang melihat apakah ulasan pengguna lain mengenai sesuatu restoran yang mereka pernah pergi.

6) Fungsi carian mengikut radius kawasan
Selain itu, fungsi carian berdekatan juga membolehkan korag melihat senarai restoran yang berhampiran dengan kedudukan GPS korang. Contoh; sekiranya korang berada di Damansara, fungsi ini akan memaparkan senarai restoran pilihan JJCM yang berada dalam radius Damansara. Ha jadi pencarian restoran pilihan jadi lebih mudah.

Apa yang lagi menarik, aplikasi JJCM tidak hanya terhad kepada restoran yang dikunjungi produksi rancangan Jalan Jalan Cari Makan sahaja tau tapi pasukan editorial aplikasi JJCM juga akan pergi ke restoran-restoran lain yang dicadangkan orang ramai. Pasukan editorial JJCM akan ke seluruh negara bagi mencari makanan-makanan unik dan menarik untuk dicadangkan kepada pengguna aplikasi JJCM.

Ainyy Zain di Majlis Pelancaran Aplikasi Jalan Jalan Cari Makan.
Menarik kan? Dah sekarang boleh pergi download aplikasi JJCM di telefon korang. Ikut step yang Ainy ajarkan kat atas tu okay. Terima kasih kerana sudi membaca. Moga bermanfaat.